Is het mogelijk om het zonnesysteem uit te breiden?

Is het mogelijk om het zonnesysteem uit te breiden?

Het komt regelmatig voor dat een huishouden niet tevreden is met de hoeveelheid zonnepanelen en wilt vaak uitbreiden. Het komt ook relatief vaak voor dat men vraagt of het mogelijk is. Het antwoord op de vraag is ja. In dit artikel leggen wij uit hoe dit in zijn werking gaat!  

Bijplaatsen van zonnepanelen

Het bijplaatsen van zonnepanelen is afhankelijk van het huidige systeem, plaats en de omvormer. Het is daarom ook verstandig om eens met de specialist te kijken om de mogelijkheden te bespreken (tip: aanvraag voor advies & offerte van zonnepanelen.company). Het is handig om de nodige kenniso over zonnepanelen op te doen voordat je begint met het proces.

Plaatsen van extra zonnepanelen met een ander systeem

Het systeem blijft hetzelfde en er komen meer zonnepanelen bij te liggen. Het voordeel hiervan is dat je de zonnepanelen eventueel op een ander dak zou kunnen plaatsen. Er komt namelijk een tweede string en de oude worden niet met de nieuwe zonnepanelen geconnect. Het nadeel is wel dat de omvormer vervangen moet worden of er een nieuwe bij moet komen. Het is vaak niet mogelijk om deze wederom te connecteren op de oude omvormer. Mocht je hiervoor kiezen dan vervalt de garantie van de oude installateur.

Het systeem demonteren en uitbreiden

Mocht je toch willen dat de zonnepanelen allemaal bij elkaar komen te liggen in een systeem, dan is het mogelijk om het systeem waar nodig is te demonteren en extra zonnepanelen aan toe te voegen. Onder ieder paneel komen dan optimizers. Dit zorgt ervoor dat ieder paneel apart van elkaar stroom opwekt. Dit wordt gedaan zodat de nieuwe panelen evengoed hun rendement gaan halen en geen energieverspilling komt. Dit vergt overigens wel een hogere investering dan de bovengenoemde optie.

Het geheel vernieuwen van het systeem

Hierbij wordt het gehele systeem gedemonteerd en vernieuwd door nieuwe panelen. De oude panelen kunnen verkocht worden, wat overigens relatief eenvoudig is. Het wordt hierdoor nog een duurdere investering, maar dan is het volledig nieuw en werkt alles hetzelfde in plaats van twee verschillende panelen met verschillende leeftijden. Daarnaast zul je nieuwe garantie krijgen over het systeem, wat weer een voordeel is.

Het is belangrijk om goed na te denken wat voor jou het beste is en wat binnen het budget past, maar het is dus mogelijk om extra panelen te leggen. Meer over besparen op energiekosten met zonnepanelen is te vinden op Energie51. Op dit energie portaal leest u alles over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

Terug naar overzicht